Как да намалим риска от рак на гърдата

Pink Ribbon

Всички знаете за ангажираността на AVON в борбата срещу рака на гърдата. Нека отново поговорим за този проблем и по конкретно как сами можем да намалим риска от това заболяване

Преди всичко нека не забравяме, че макар и сташна, това е лечима болест.Има редица примери в световен мащаб за жени, които са били диагностицирани с тази болест, но са успели да се излекуват. Певицата Кайли Миноуг и актрисата Кристина Апългейт са само част от тях.

 

Важно е да се помни, че никой не е защитен на 100% от рак, но може да се постарае поне да намали риска. Като интелигентни, съвременни жени не може да си затваряме очите за проблема, а да знаем някои основни неща, които биха ни помогнали в превенцията на рака на гърдата.

Ограничете се до две или три чаши алкохол на седмица
Според някои изследвания редовната и щедра консумация на алкохол води до завишаване риска от рак.

Спортувайте по три пъти в седмицата
Физическата активност подобрява състоянието на целия организъм, зарежда ви с положителна енергия и ви кара да се чувствате по-щастливи в кожата си. Може да тренирате и у дома, важното е да се движите.

Преборете се с килограмите си
Ако страдате от наднормено тегло, постарайте се да отслабнете, иначе целият ви организъм е изложен на риск. Проучване, проведено в университета в Тексас, показва, че жените с наднормено тегло са силно застрашени от рак на гърдата.

Задължителни прегледи
Не е нужно да ходите на лекар, за да се проверите за бучки в гърдите. Трябва само да вдигнете едната си ръка зад главата и с другата да започнете да опипвате тъканите на гърдата и подмишницата си. Ако усетите нещо като бучка, дори и малка, незабавно се прегледайте при специалист. За дамите над 40 години е задължително да си правят мамологичен преглед веднъж в годината.

Проследете родословното си дърво
Доказано е, че ракът на гърдата може да се предава по кръвна линия. Ако баба ви или майка ви са имали подобни проблеми, тогава трябва да отделяте изключително внимание на себе си - редовни прегледи и изследвания.

Всяка болест, диагностицирана в начален стадий на развитие, се лекува в пъти по-лесно.  Не пренебрегвайте здравето си, бъдете внимателни към себе си и ценете живота. Не подценявайте превенцията или симптомите, а се грижете за тялото си
Публикувай коментар

!-- #footer -->